Vi har brug for hjælp når vi er stressede

Nu må der gerne komme en voksen!

Kender du den fornemmelse. Det gør jeg! Der hvor tingene vokser dig over hovedet. Det kan nærmest føles som om, at man er ved at drukne lidt.

Men hvad er det jeg forstiller mig, at den “voksne” skal gøre?

Det er vel at redde mig, at træffe beslutninger for mig, at tage over og passe på mig, der hvor jeg ikke evner det selv.

Er det ikke dit eget job, kunne du med rette spørge.

Jo, men når vi er stressede kan det faktisk være sådan, at vi har brug for, at der er andre, der træffer beslutninger på vores vegne.

Kamp/flugt/frys beredskab

Når vi er alvorligt stressede er vores system i et mere eller mindre konstant kamp/flugt/frys beredskab, og lige der kan det være enormt svært at træffe rationelle, gode beslutninger. Ikke mindst om ens eget helbred og generelle livssituation. Læs eventuelt mere om hvad stress egentlig er her.

Tag arbejdet for eksempel. Jeg har faktisk engang sagt et arbejde op, som jeg var super glad for, fordi jeg var stresset og ikke kunne overskue det hele mere. I stedet for at gå til min chef og fortælle, hvordan jeg havde det, så sagde jeg op. Jeg flygtede ganske enkelt.

Ikke smart skulle det vise sig.

Men da jeg var midt i stressen, kunne jeg ikke tænke på andet end at komme væk. Da jeg så havde fået det hele lidt på afstand og fået stressen ud af kroppen efter nogen tid, kunne jeg pludselig se, at jeg jo faktisk var glad for mit job, og egentlig ikke ønskede et andet.

Hvad skulle jeg have gjort i stedet? Jo jeg skulle for det første – som skrevet ovenfor – være gået til min chef og fortalt, hvordan jeg havde det. Jeg skulle have bedt om hjælp. Bedt om at der var nogen, der tog over for en stund. Gået til min læge og/eller en psykolog eller psykoterapeut med forstand på stress. Og måske sygemeldt mig, hvis det var lægens vurdering, at det var det, der skulle til. Eller bedt om at få nedsat tid eller blive sat til nogle andre opgaver.

Pointen er, at når vi er alvorligt stressede, har vi brug for hjælp. Vi har brug for en ”voksen”.

Jeg var så heldig, at jeg havde en god chef, og jeg blev faktisk genansat nogle måneder senere, men hvor ville jeg dog ønske, at jeg blot havde bedt om hjælp, da jeg havde brug for den.

Vær klogere end jeg var. Bed om hjælp!

Vid at hvis du er alvorligt stresset, så er det ikke der, at du skal træffe store beslutninger i dit liv. Du skal have stressen ud af kroppen først.

Med ønsket om et stressfrit liv i balance!

Nanna Leschly skriver om stresssignalerNanna

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Har du noget på hjerte?
Så skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *