Stress – Kan man ikke bare tage en pille?

Nanna Leschly skriver om stress

Ja, det ville unægtelig være det letteste. Bare en lille pille, når vi mærker stressen trænge sig på og nogle gange tage over.

Den dårlige nyhed er, at nej, det kan du ikke – tage en pille altså.

Men den gode nyhed er, at der er noget, du kan gøre – en hel del faktisk.

 Victor Frankl

Her på bloggen skriver jeg meget om stressfaktorer og om, at det er den måde, hvorpå vi opfatter og håndterer faktorerne, der er afgørende for, hvor stressede vi bliver. Det handler altså meget om indstilling, og det gjorde østrigeren, Viktor Frankl sig en hel del tanker om.

Viktor Frankl var Psykolog og Neurolog. Han var også en af dem, der overlevede uhyrlighederne i Auschwitz under 2. Verdenskrig, og han sagde følgende:

”Man kan tage alt fra mennesket, undtagen ét: den sidste menneskelige frihed – at vælge sin egen indstilling til de givne omstændigheder, at vælge sin egen vej.”

Det er store og vigtige ord fra en mand, der havde oplevet noget ganske forfærdeligt. Uden sammenligning i øvrigt er det også ord, som jeg synes er vigtige at huske på, når vi taler om stress.

Stressfaktorer

Vi bliver nemlig konstant udsat for stressfaktorer eller ”stressorer”, som de også kaldes. Det kan være noget, der akut truer os på livet. F.eks en sulten løve (den optræder nok ikke så ofte i vore moderne liv), trafikuheld, terror og den slags. I den anden ende af spektret bliver vi påvirket af f.eks. tyngdekraften og årstiderne – påvirkninger, vi som regel ikke tænker over.

Imellem disse yderpunkter er alle de stressorer, som vi møder i vore almindelige, travle liv. Det er den måde, vi opfatter og håndterer disse på, der er afgørende for, hvor stressede vi bliver.

Når vi møder en eller anden begivenhed, der er en mulig stressor, opfatter og vurderer vores hjerne lynhurtigt, om der er fare på færde. Om vi skal kæmpe, fryse eller flygte. Kroppen udskiller stresshormoner, der sætter os i stand til at klare den fare, der truer.

Alt dette sker som udgangspunkt helt automatisk. Vi reagerer uden reelt at have indflydelse på, hvad der sker i vores krop.

Men hvad nu hvis det var muligt faktisk at have indflydelse?

Hvad nu, hvis vi kunne respondere snarere end at reagere på de begivenheder, vi møder på vores vej?

Det ér faktisk muligt at træne sindet til at undertrykke den automatiske reaktion, og i stedet handle på en anderledes måde, der passer bedre til situationen.

Træningen hedder mindfulness.

I mindfulness meditation trænes sindet til at rette opmærksomheden til nuet med accept og uden at dømme. Hvad betyder det så i praksis?

Det betyder, at man træner sig selv til at observere, hvad der foregår i tanker og følelser her og nu. Og i stedet for at reagere på dem, så lægger man mærke til, hvad der sker og møder det med accept.

I den proces skabes en mulighed for at træffe andre valg, fordi man ikke længere handler ubevidst og automatisk. Der skabes en mulighed for at respondere bevidst i stedet for at reagere ubevidst.

Stimuli og respons

Man kan også sige det på en anden måde:

Mellem udefrakommende stimuli og vores respons på dem er der et rum. I det rum ligger vores kraft til at bestemme, hvordan vi vil respondere på det, der hænder os. I det respons, vi vælger, ligger vores udvikling og frihed.

Og så er vi tilbage til Viktor Frankl og hans ord om at vælge sin egen indstilling til de givne omstændigheder. Jo større vi kan gøre det rum, der er mellem stimuli og respons, jo flere muligheder giver vi os selv for at kunne respondere hensigtsmæssigt frem for at reagere automatisk. Og jo mere frihed ligger der forude.

Mindfulness er værktøjet til at gøre det rum større.

Hen over efteråret kommer der flere artikler om mindfulness på min blog, og jeg planlægger også et online forløb, hvor du kan lære mindfulness meditation. Det kommer i løbet af forår/sommer 2019.

Du er velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev, så får du besked, når der er nye artikler og online forløb klar http://nannaleschly.dk

Vil du hellere lære mindfulness meditation med personlig guidning, kan du booke sessioner hos mig ved at kontakte mig direkte.

Med ønsket om et stressfrit liv i balance!Nanna Leschly skriver om stresssignaler

Nanna

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Har du noget på hjerte?
Så skriv gerne en kommentar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *